Mezoterapi İle Bölgesel İncelme
Mezoterapi bölgesel zayıflama hedefleyen ameliyatsız bir tedavidir. Diyet ve egzersizle vücudunuzun genelinden kilo kaybedersiniz. Fakat genetik sebeplerle göbek, kalça gibi bölgelerdeki yağlanmayı azaltıyor olabilirsiniz. Bu tedavi ile bölgesel yağlanmayı gidermek mümkün olur. Aynı zamanda uzun yıllardır uygulanan ve hasta açısından konforlu bir yöntemdir.
Bölgesel zayıflama için mezoterapi tedavisi temelde mezoderm tabakasına bazı ilaçlar enjekte ederek altındaki yağ tabakasının eritilmesidir. Genel olarak hastaların %95’inde başarı sağlar. Zayıflamanın yanında selülitlerde de azalma sağladığı görülür. Enjekte edilen ilaçların içeriği genellikle aminofilin, novocain, vitaminler ve bazı bitki özlerinden oluşur.
Mezoterapi enjeksiyon yöntemiyle yapılır. Cilt altındaki mezoderm tabakasına ilaçlar enjekte edilir. Bölgenin büyüklüğüne göre her seansta 50-150 arası enjeksiyon yapılır.
Bazı hastalar ilk seanstan itibaren bazı hastalar 4 haftanın ardından gözle görülür fark yaşar. Yağlanmanın veya selülit sorununun şiddetine göre 5-10 seans devam edilir. Kaç seansa ihtiyacınız olduğunu doktorunuza danışabilirsiniz.
Verilen ilaçlar mezodermin altındaki yağ tabakasını eritmeye başlar. Bu yağlar liposuction işlemindeki gibi çıkarılmaz. Bunun yerine, zaman içinde vücuttan doğal yollarla atılır. Hastalar seanslar sırasında rahatsız edici boyutta bir ağrı veya acı hissetmez. Konforlu ve kısa süreli bir işlemdir. Seanslar düzenli takip edildiğinde ve hasta sağlıklı beslenme rutinine devam ettiğinde sonuçlar daha efektif olacaktır. Hasta tekrar kilo almadığı sürece bu yöntemle yapılan bölgesel yağ erimesi kalıcı olur.
Mezoterapi ile Zayıflama
- Mezoterapi, karın, bel, kol ve bacaktaki bölgesel yağlanmaların tedavisinde liposuction yöntemine göre daha ağrısız alternatif bir tedavidir. Cilt ve cilt altı dokusuna nüfus eden kokteyller, yağ hücrelerinin yıkımını sağlar, lenf sistemiyle vücuttan atılımı sağlanır. Ayrıca enjekte edilen ajanlar sayesinde kan akımı uyarılır ve kollajen yapımı arttırır. Böylelikle bölgesel yağlanmanın tedavisi sağlanmış olur.
- Ayrıca bölgesel yağlanmanın olduğu bölgelerde sellülit görünümü sıklıkla oluşmaktadır. Mezoterapi sellülit tedavisinde de kullanılır. Kollajen üretimini arttırarak derinin gençleşmesini ve gerginleşmesini sağlamaktadır. Mezoterapi ilk 2 hafta, haftada 2 kez uygulanır. Daha sonra haftada 1 kez olmak üzere kişinin vücut ihtiyacına göre 10-15 seans uygulanması gerekebilir.
- Zayıflamanın kalıcı olabilmesi için önerilen beslenme şekline geçilmeli ve gerekli egzersizler yapılmalıdır.
Mezoterapi ile Bölgesel İncelme Nasıl Sağlanır? Kaç Seans Yapılmalıdır?
Vücudun belli bölgeleri, diğer bölgelerine göre daha az çalışır. Bu bölgelerdeki kas dokularının az çalışmasına bağlı olarak da yağlanma problemi daha sık görülür. Bel, basen ve kaçla bu bölgelere örnek olarak verilebilir. Bölgesel yağlanmanın ortaya çıkardığı en büyük problem görünüş kısmında olsa da uzun vadede daha farklı problemler de çıkabilir. Cildin bozulması, selülit oluşumları ve buna benzer diğer sorunlar bölgesel yağlanmaların uzun vadeli sonuçları arasında yer almaktadır.
Günümüzde bölgesel yağlanmalardan kurtulmak için onlarca yöntem geliştirilmiş olmakla beraber bunlardan çok azı işe yarar durumdadır. Çoğu yöntem her hasta ile uyum sağlamamakta; buna bağlı olarak da ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Mezoterapi tedavisi de bölgesel incelme için kullanılabilecek yöntemlerdendir. Esas geliştirilme amacı doğrudan bu olmasa da zaman içerisinde kullanım alanı incelmeye doğru genişlemiştir.
Bölgesel olarak şişmanlamanın başlıca sebebi olan yağ dokularının erimeye karşı direnç kazanması söz konusudur. Direnç kazanan yağ dokuları ne spor egzersizleri ile ne de diyetler ile ortadan kaldırılamaz. Özel bazı müdahalelerin yapılması gerekir ki mezoterapi ile de tam olarak bu mümkün hale gelmektedir. Mezoterapi amacıyla kullanılan karışımın içerisine bölgedeki yağları eritecek, kılcal damarları harekete geçirerek bölgesel kan dolaşımını artıracak maddeler katıldığı takdirde bölgesel zayıflama mümkün hale gelmektedir. Günümüzde çok sık uygulanmasa da bölgesel yağlanmalardan kurtulmak için mezoterapiye başvurulmaktadır.
Mezoterapi amacıyla enjekte edilecek karşımın özenle hazırlanması sayesinde oldukça az seans ile sonuç almak mümkündür. Genel olarak üç seanstan sonra bölgesel zayıflamaya dair sonuçlar alınır. Yedinci seans itibariyle de kesin sonuçlar ortaya çıkmaya başlar. Ancak, her hastanın özel durumuna bağlı olarak seans sayıları artıp azalabilir. Ortalama olarak üç – yedi seanstan bahsetmek mümkündür. Mezoterapi ile bölgesel olarak kilo vermenin bir diğer avantajı da deri sarkması veya doku hasarlarının engellenebiliyor oluşudur.
Mezoterapiyi Kimler Tercih Etmelidir?
Yapılan tüm diyet ve spor programlarının başarısız sonuçlandığı durumlarda mezoterapi ile zayıflama tekniği kullanılabilir. Ayrıca aşırı kilo ve obezite durumunuzun olmaması gereklidir. Günlük rutinleri içerisine spor yapmayı ekleyemeyen herkes mezoterapi uygulamasını deneyebilir. Özellikle dirençli göbek yağları, sallanan kol içleri, selülit ve kalçada birikmiş bölgesel yağlanma problemleri yaşayan kişiler tarafından tercih edilebilir. Birçok diyet ve spor uygulaması ile zayıflamanın ardından düzenli bir egzersiz programı önerilirken mezoterapi için böyle bir zorunluluk yoktur. Verdiğiniz kiloları tekrar almak gibi bir problem ile karşılaşmanız söz konusu değildir.
Mezoterapi uygulaması ile birçok romatizmal ve damar hastalıklarının da tedavisi sağlanabilir. Varis gibi rahatsızlıklar tedavi edilirken ilaç karışımına çeşitli bitki özleri ilave edilir. Bu gibi rahatsızlıklar yaşayan kişiler doktorlarına danışarak mezoterapi uygulamasını tercih edebilirler. Sporcular da yaşadıkları ağrı ve yaralanmaları iyileştirmek için mezoterapi tedavisine başvurabilirler. Uygulanan alerjik ilaçlar vücutta bazı reaksiyonlar geliştirebilir. Alerjik bünyeye sahip kişilerin tedaviden 24 saat önce bir alerji testi yaptırmalı önerilmektedir. Mezoterapi uygulamasına karar veren kişilerin mutlaka bu tekniği bilinen bir klinikte yaptırmalıdır. Uzman ve lisanslı bir dermatolog ile uygulanan tedavi birçok yan etkinin ve olumsuz sonuçların yaşanmasını engelleyecektir.
Devamlı aspirin ve iltihap önleyici ilaçlar kullanmak durumunda olan kişilerin mezoterapi tedavisi görmesi sağlık sorunları yaratabilir. Tedaviden 1 hafta önce kullanmayı bırakmış olmanız gerekmektedir. Ayrıca hamile ve emziren annelerin mezoterapi uygulaması önerilmez. Aynı şekilde kalp, böbrek ve diyabet hastalıklarına sahip kişilerde mezoterapi yaptırmamalıdır.
Mezoterapi Kimler İçin Uygun Değildir?
- Kalp hastalıkları olanlar,
- Gebeler ve emziren anneler,
- İnsülin kullanımı olan diyabet hastaları,
- Kan pıhtılaşması problemi olanlar,
- Kanser hastaları için uygun değildir.
Mezoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?
Mezoterapi iğneli ve iğnesiz olmak üzere ikiye ayrılır. İğneli mezoterapide mikroenjeksiyon yöntemi uygulanırken, iğnesizde(mesostar) monopolar düşük voltajlı elektriksel akımla oluşan mikrokanallar ve polarizasyon yardımı ile hazırlanan ilaçlar deri altı tabakasına ulaşır. İğnesiz mezoterapinin yan etkisi yoktur ve iğneliye göre daha olumlu sonuçlar elde edilmektedir. İğneli mezoterapinin yan etkileri; ağrı, enjeksiyonun gerçekleştiği bölgede morarma, çürükler, kanama gibi yan etkiler oluşabilir.
Mezoterapi Yapılırken Acı Hissedilir Mi?
Mezoterapi uygulanırken hissedilebilecek ağrı ve acı durumu kişinin ağrı eşiğiyle değişkenlik gösterebilir. Mezoterapi tedavisi uygulanan kişilerin büyük çoğunluğu keskin acı ve ağrı durumları yaşamazlar. Acı eşiği düşük olan veya tedirginlik hisseden hastalar için işlemden 30 dakika öncesinde lokal anestezi etkisi sağlayan kremler kullanılabilir. Bu kremler ile ağrı durumu azalır ve hiçbir şekilde acı hissetmezsiniz.
Saç mezoterapi tedavisinde iğne cildin 1 mm derinliğine ulaşırken cilt mezoterapisinde bu derinlik 1-4 mm derinliğe ulaşır ve etki etmesi sağlanır. Enjekte için kullanılan iğneler mikro iğne olarak adlandırılır ve yaşattığı acı sinek ısırığından daha fazla değildir. Yine de öncesinde anestezik krem uygulanır ve yaşanabilecek acı en aza indirgenir. Bazen tedavi uygulanan birkaç bölgede küçük morarmalar oluşabilir ancak birkaç gün içerisinde hızlıca iyileşme gösterir.
Yine de mezoterapi uygulamasından tedirginlik yaşayan kişiler için uygulayabilecekleri diğer bir seçenek iğnesiz mezoterapi tekniğidir. İğnesiz mezoterapi tekniğinde iğne yerine yüksek frekanslı ultrason teknolojisi kullanılır. Bu yöntemle ağrısız bir tedavi çözümü sağlanmış olur. Ultrasonik cihaz sayesinde ilaç karışımını iğneye ihtiyaç duyulmadan deriye iletilir ve tedavi sağlanır. Yan etki gösterme riski çok daha azdır fakat iğneli mezoterapinin etkisi çok daha fazladır. Yine de iğneye duyarlı birçok kişi için bir seçenek olarak sunulabilir.
Mezoterapi Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İşlem sırasında yağ eritmesi yapılacak bölgeye 20-150 arası enjeksiyon yapılır. Fakat bunlar acılı değildir. Hastalar karınca ısırığı benzeri bir his yaşar. Enjektörler oldukça küçüktür ve otomatik bir cihazla uygulanır. Böylece kısa süreli ve rahat bir seans geçirilir. Mezoterapi tedavisinden sonra dikkat etmeniz gereken bir iki küçük husus vardır:
- İşlem sonrasında enjeksiyon izleri geçene kadar solaryuma girmemeniz ve güneşlenmemeniz önerilir. Hassasiyet ve morluk kısa sürede geçecektir. Bundan sonra solaryum ve güneşlenmeye dönebilirsiniz.
- Enjeksiyonların yapıldığı bölgeyi tahriş etmemek gerekir. Bölgeyi kaşımamak, aşındırıcı veya fazla dar kıyafetler giymemek sizin için daha konforlu olacaktır.
- Sağlıklı beslenme düzenine devam ederek ve egzersizlerinizi sürdürerek daha hızlı etki etmesini ve daha kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
- Solaryum ve güneşlenmeye bir süre ara vermemeniz durumunda bölgede lekelenmeler oluşması muhtemeldir. Ayrıca bölgeyi aşındırmanız ya da hijyenine dikkat etmemeniz durumunda nadir de olsa enfeksiyon kapabilirsiniz. Bölgeyi nazikçe temizleyip kurulamak ve çok dar kıyafetler giymemek bunu önlemek için idealdir. Aynı zamanda mezoterapi uygulanan yeri kaşımayın ve hassasiyetin geçmesini bekleyin.
Mezoterapi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Mezoterapi sonrası gereği kadar beslenmek ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak sonuçların daha etkili olmasını ve kalıcı olmasını sağlar. Sağlıklı bir beslenme düzenini hayat rutini haline getirdiğinizde yağlanma problemleriyle karşılaşma riskiniz azalacaktır. Yaşa ve hareketlilik seviyesine göre değişmek üzere ortalama 1800-2400 kalori günlük ihtiyacınızı karşılar. Bunu sürekli hesaplamak yorucudur ve birçok insan için sürdürülebilir değildir. Bunun yerine düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeren bir beslenme alışkanlığı edinmek idealdir.
Seanslardan sonraki ilk birkaç gün bölgede hassasiyet hissedebilirsiniz. Daha hızlı iyileşme için aşağıdaki beslenme önerilerine dikkat edebilirsiniz:
- Yiyeceklerinizdeki tuzu azalabilirsiniz. Bu sayede bölgede şişlik oluşmasını önleyebilir ya da varsa iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Tuz, vücudun sıvı tutmasına neden olacaktır.
- Birkaç gün için alkolden uzak durarak bölgede şişlik oluşmasını önleyebilir ve hassasiyetin kolay iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
- Bunlar dışında pişirme alışkanlıklarını değiştirerek daha az yağlı beslenmeye geçebilirsiniz. Bunun için kızartmalardan uzak durmak bunun yerine fırın, buğulama, haşlama gibi yöntemleri kullanmak gerekir. Katı yağları olabildiğince azaltmak ve sıvı yağlar arasından zeytinyağı gibi alternatifleri kullanmak bölgesel yağlanmayı azaltacaktır.
Benzer şekilde hamur işlerini, aşırı tuzlu yemekleri ve market atıştırmalıklarını azaltmayı deneyebilirsiniz. Beslenmenizde az yağlı, sebze ağırlıklı bir düzen geliştirdiğinizde mezoterapi kalıcı olacaktır. Ayrıca hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa bunu değiştirmek vücudunuzdaki yağların dengeli dağılmasına yardımcı olur.
Mezoterapi ile Zayıflama Fiyatları
Mezoterapi fiyatlarının kliniğe ve şehre göre değiştiğini görebilirsiniz. Bu anlamda birçok fiyat alternatifi bulabilirsiniz. Fakat en önemli nokta bu işlemin güvenilir bir klinikte, eğitimli insanlar tarafından uygulanmasıdır. Size mezoterapi uygulayan kişinin bunun eğitimini aldığından emin olmanız önerilir. Aksi takdirde mezoterapi başarısız olabilir, yağlanma azalmayabilir, bölgede enfeksiyon oluşabilir, mide bulantısı ve lekelenme gibi sorunlar daha fazla yaşanabilir. Bazı kliniklerde bu tür işlemlerin ehil olmayan kişiler tarafından yapıldığı biliniyor. Fiyattan önce uygulamanın güvenilirliğini ve kullanılan ilaçları sorgulamanız güvenliğiniz için gereklidir.
Mezoterapi ile zayıflama fiyatları hemen hemen her klinikte seans başına ücretlendirilir. Bölgenin büyüklüğü, yağlanma veya selülite yönelik yapılması ve sorunun şiddetine göre seans sayısı değişecektir. Genellikle hastaların ihtiyacına göre 5-10 seans uygulanır. Bunların arasında belli bir süre vardır. Size uygulanan seans sayısına göre işlemin maliyeti artıp azalabilir. Aynı şekilde uygulanacak bölgenin büyüklüğü, neye yönelik mezoterapi yapıldığı gibi etkenler de fiyatı belirlemede etkilidir.
Mezoterapi kozmetik bir işlemdir. Bu nedenle sağlık sigortaları ve SGK tarafından karşılanmaz.