Burun Dolgusu
Burun Dolgusu Nedir?
Burun dolgusu cerrahi işlem gerektirmeyen vücutta zararı olmayan eriyen dolgu malzemeleriyle burun eğriliklerin ve burun düşüklüğünün giderilmesi işlemidir. MÖ 600’lü yıllara kadar dayanan burun estetiği, dolgu işlemler ise 1891 yılında Orlando Rou modern anlamda cilt altından burnun şekil yapısını düzeltilebileceğini dair çalışmalar yaptı. Jacques Joseph ise 1931 yılında kendi tekniği geliştirmesiyle dolgu işleminin gelişmesini sağladı. Joseph, öğrencileriyle birlikte yaptığı çalışmada ilk etapta burun ucu cerrahisini yaparak burun sırtı kemerini almakta ve ardından kemikleri kırılıp orta bölüme getirilmekteydi. Burun dokularını ve çatı yağlarını olabildiğince çıkarmadan işlem gerçekleştirmeye çalışıldı. Böylece iyileşme süreci öngörülebilir hale getirildi. Tüm gelişmeler sayesinde burun tekniğinin olmadığını sadece uygun yaklaşım tekniğinin olduğu anlayışı benimsendi. Sadece sağlık açısından değil, aynı zamanda estetik kaygılar düşünülerek de işlemlerin yapılmasıyla birlikte dolgu malzemesiyle de burundaki şekil bozukluklarının önüne geçileceği anlaşıldı.
Teknolojinin ve yapılan başarılı çalışmalar sayesinde burun projeksiyonunda değişimler yapılmakta ve yüze uygun simetrik ameliyatsız burun işlemleri yapılmaktadır. Bu sayede burdun ucu dolgusundan, burun kemerine; yamuk burun işlemlerinden, revizyon burunda burun ucu düşüklüğüne kadar birçok işlemin günümüzde yapılmasını sağlamıştır.
Burun Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?
Dolgu maddeleri geçici, yarı kalıcı, kalıcı olmak üzere 3 gruba ayrılmaktadır. Genellikle kırışıklıkları, gidermek ve yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak için kullanılan dolgu çeşitleri aynı zamanda burun dolgusu işlemlerinde de kullanılmaktadır. Bunlar,
- Kollajen
- Hyaluronik asit
- Kalsiyum hidroksiapatit
- Poli-L-laktik asit (PLLA)
- Polimetilmetakrilat tanecikleri (PMMA)
Kollajen Dolgusu Çeşidi
Cilt altı toparlamayı sağlayan kollajen dolgu malzemesi burunda 3 veya 6 ay kadar kalıcılık sağlamaktadır.
Hyluronik Asit Dolgu Çeşidi
Cilt altında erime özelliği olan hyaluronik asit bazlı dolgularda deri altında bir yıl kadar kalıcılık sağlamaktadır. Kalıcı burun dolgusu işlemlerinde en çok tercih edilen arasındadır.
Kalsiyum Hidroksiapatit Dolgu Çeşidi
Yarı kalıcı özellikte olan kalsiyum hidroksiapatit dolgu malzemesi yaklaşık olarak 18 ay kadar deri altında kalabilmektedir. Dudak dolgusu işlemlerinde kasların hareketini yavaşlattığından dolayı tercih edilmemektedir.
Poli-L-laktik Asit (PLLA)
Belirli periyodlarda uygun yerilen bölgeye yapılmasıyla yaklaşık olarak 2 yıl kadar deri altında kalmaktadır.
Polimetilmetakrilat Tanecikleri (PMMA)
Dolgu çeşitleri arasında en kalıcı olanı ancak riskli olanıdır. Bu nedenle en az tercih edilenler arasındadır.
Ayrıca bu işlemlerin dışında kişinin kendi yağı alınarak da yağ enjeksiyonu uygulaması yapılarak estetik burun elde edilir veya burun ucu düşmesi ortadan kaldırılır.
Burun Dolgusu Nasıl Yapılır?
- İlk olarak doktor tarafından burun yapısının dolguya uygun olup olmadığı kontrol edilir.
- Ardından burun dolgusu öncesi sonrasını görebilmek için talep edilirse burun resmi çekilir.
- Burun tiplerinden doktor tavsiyesiyle uygun olanı gerçekleştirebilmek için anestezik krem uygulanır.
- 15 veya 20 dakika anestezik kremin buruna etki etmesini bekledikten sonra antiseptik solüsyon ile işlemin yapılacağı alan dezenfekte edilir.
- Daha sonra büyük burun burun küçültme işlemi, kemerli burun ise kavisli burun, burun düşmesi var kalkık burun oluşturabilmek için gerekli yerlerde deri altına uygun dozda dolgu malzemesi enjekte edilir.
- İstenilen güzel burun elde edildikten sonra 3 gün boyunca doktorun önerdiği krem var ise aksatmadan uygulanmalıdır.
Burun Dolgusu Ne Kadar Kalıcı?
Burun dolgusunun kalıcılık süresi vücudun verdiği tepkiye bağlı olarak kişiden kişiye göre değişmektedir. İlk dolgu işleminin ardından yaklaşık 8 ile 16 ay arasında kalıcılık sağlamaktadır. İkinci dolgu işleminden sonra ise 2 yıla kadar kalıcılık sağlanır. Genellikle kullanılan malzemeye göre en az 8 ile 1 yıl arasında dolgunun kalıcılığı vücut tarafından korunmaktadır.
Burun Dolgusu Kaç Yaşında Yapılır?
Burun dolgu işlemleri burun ameliyatı gibi cerrahi bir işlem olmadığından kemik yapısı uygun, 18 yaş üstünde olan herkes yapmasına uygundur.
Burun Dolgusunun Avantajları Nelerdir?
Ameliyatsız burun estetiğinde dolgu işlemlerinin birçok avantajları bulunmaktadır. Bunlar;
- Burun dolgusu sonrası şişlikler kısa sürede yok olarak sosyal yaşamı etkilememekte ve hayata ara vermemeyi sağlamaktadır.
- Maksimum 15 dakika içerisinde ağrısız olarak işlem tamamlanmakta ve dolgu sonra ağrı da oluşmamaktadır.
- Estetik burun ameliyatı fiyatlarına göre, burun dolgusu fiyatları oldukça düşük maliyetlidir.
- Estetik açıdan kişinin sahip olmak istediği burunu kısa süre oluşmasını sağlar.
Burun Dolgusu Zararları Nelerdir?
Kalıcı herhangi bir hasar oluşturmayan dolgu maddeleri, kimi zaman vücutta geçici olarak komplikasyonlara neden olmaktadır. Kişinin vücudunda dolgu uygulaması sonrasında morarma, şişlik, karıncalanma veya kızarıklık gibi alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Tüm reaksiyonlar için buz uygulaması yapılabilir. Doktorun bu konuda önerisi var ise, önerdiği işlemi yapmaya özen gösterilmelidir. Ancak bunların hepsi vücudun hassasiyet oranına göre belli bir süre sonra geçmektedir. Dolgu işlemlerinde kullanılan tüm malzemeler kişinin sağlığına zarar vermeyen, FDA tarafından onaylı medikal estetik işlemleri arasındadır.
Burun Dolgusu Kimlere Uygulanır?
- Burun ucu şekli doğuştan veya travmatik nedenlerden (kaza, çarpma, düşme) dolayı düşük olan kişiler,
- Estetik burun ameliyatı olmaktan çekinen kişiler,
- Burun projeksiyonun yapısından kemerinden memnun olmayan kimseler,
- Burunda asimetrisi ve orantısız olan kişilerde,
- Ergenlik yaşına aşan ve herhangi bir kronik sağlık problemi olmayan kişilerde,
- Konuştuğu esnada burun ucu da oynayan ve bundan rahatsız olan kişiler için burun dolgusu teknik anlamda pratik bir çözüm sunar.
Burun Dolgusu Kimlere Uygulanmaz?
- Büyük buruna sahip kişilerde kişinin yüz hattına bağlı olarak uygun olmayabilir.
- Burnun iç veya dış yüzeyinde kırıklık, eğrilik veya dolgu işlemi ile çözülmeyecek deformasyon var ise dolgu işlemi uygulanmamaktadır.
- Burun kenarları geniş kişilerde dolgu işlemi ile küçültmek isteyen kişilerde uygun değildir.
- Burun ameliyatı olmak isteyenler için dolgu işlemini yaptırmak uygun değildir.
Burun Dolgusu Fiyatı Ne Kadar
Burun dolgusu fiyatı tercih edilen merkeze, kullanılan dolgu malzemesine ve merkezin niteliğine göre değişkenlik göstermektedir. Merkez tercih etmeden önce mutlaka fiyat ve performans değerlendirilmesi yapılmayı ve ucuz maliyetli diye düşünülerek niteliksiz cilde zarar veren dolgu maddelerinin kullanıldığı yerler tercih edilmemelidir. Buruna yapılan dolgu işlemi hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için 0538 415 19 89 telefon hattını arayabilir veya WhatsApp ile iletişime geçebilirsiniz
Tedavi Özeti
- Operasyon Sayısı
1 - Operasyon Süresi
15 Dk. - Anestezi
Lokal